לאחרונה אושרה סופית במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית הצעת החוק של ח"כ מירב מיכאלי, שמשמעותה היא שכל סכסוך משפחתי יופנה להליך יישוב סכסוכים טרם תחילת הליך משפטי. מטרת החוק הינה לסייע לבני זוג ליישב סכסוכים משפחתיים בדרכי שלום, תוך כדי הגעה להסכמות הדדיות, ובכך לצמצם את הצורך בהתדיינות משפטית. בעקבות הצלחה יוצאת הדופן של הוראת השעה מ 2014, הוחלט כי היא תעוגן בחוק.
אז מהו גישור לגרושין?
גישור זוגי או גישור בגירושין, הינו הליך גישור המאפשר לזוגות המעוניינים להיפרד, או להתגרש, את האפשרות לעשות זאת באופן חוקי, ובדרך המכבדת את בני הזוג וילדיהם. זאת מתוך הבנה שגם אם הקשר הזוגי אמנם נגמר, הקשר המשפחתי, במיוחד אם יש ילדים, ממשיך לכל החיים. לכן כמגשרת זוגית ומשפחתית אני מסייעת לזוגות להיפרד בדרך שתייצר מינימום פגיעה בצדדים ובילדיהם ותאפשר המשכיות משפחתית בדרך הטובה ביותר וללא תופעות כדוגמת ניכור הורי למשל.
תהליך הגישור מאפשר לצדדים להיפגש ולקיים דיאלוג בונה בניהם ללא תיווך של עו"ד, ולקבל החלטות באופן משותף בנוגע לדברים המהותיים ביותר עבורם כגון: החלטות בנוגע לילדים, לרכוש המשותף, ולכלל ההתנהלות מיום הגירושים והלאה. ההחלטות מעוגנות לאחר מכן בהסכם שמובא בפני שופט, אשר מאשר את ההסכם.
כמגשרת מומחית אני מתמחה במשא ומתן והגעה לפשרות. בעבודתי אני לא נוקטת גישה שיפוטית, אינני מקבלת החלטות עבור בני-הזוג. אלא מנחה את הצדדים להגיע להבנות והסכמות הנכונות עבורם מתוך ניסיוני, היכרותי עם התחום, והידע המקצועי שצברתי עם השנים.
מהו ניכור הורי?
ניכור הורי (parental alienation) הוא מונח שמתאר תופעה שבה ילד מתנכר לאחד מהוריו, בדרך-כלל שלא בצדק, כאשר ברקע פרידה של בני הזוג. הילד מושפע מהסתה של ההורה השני, ויכול להגיע למצב של נתק מאחד ההורים. זוהי תופעה ידועה מעולם הטיפול הפסיכולוגי הנגרם על-ידי גירושים קשים וסכסוכים משפטיים בין ההורים.
אז מהם היתרונות בגישור במקום הליך משפטי ומדוע החליטו בכנסת לאשר את החוק?
תהליך פרידה הינו תהליך מורכב וקשה לא רק עבור בני הזוג אלא גם עבור סביבתם, במיוחד אם מדובר בהורים לילדים קטנים. תהליך משפטי הנעשה באמצעות עורכי דין הדואגים אך ורק ללקוחותיהם, ולכמה הם יכולים לקבל בהסכם, מעצימים את הקונפליקט ופוגעים במרקם המשפחתי, שיצטרך להמשיך ולהתקיים גם בעתיד מול הילדים. תהליכים משפטיים, כפי שניתן לראות לא פעם בסרטים, הם תהליכים מייגעים עבור שני בני הזוג, סוחטים מבחינה רגשית ועולים כסף רב. המהות בגישור שונה לחלוטין. הגישור יוצא מנקודת הנחה של שיתוף פעולה ו "win-win" כאשר אני מחפשת דווקא את המשותף, המאחד, ודואגת לאינטרסים המשותפים ובראש ובראשונה טובת הילדים, אך גם פתרון מהיר של הסכסוך ופרידה בתחושה טובה, עד כמה שניתן. בגישור בני הזוג נפגשים ומדברים ביניהם ללא מתווכים, כגון עורכי דין, שעלולים להעצים את הקונפליקט. בדרך זו קל יותר להגיע להחלטות והסכמות בדיאלוג משותף, כאשר האינטרסים המשותפים לנגד עיניהם. כמגשרת אני מתווכת ומסייעת לבני הזוג לנהל דיאלוג מפויס ורגוע יותר.
האם יש יתרונות נוספים של הליך גישור?
כמובן, בכל מה שקשור לעלות, תהליך גישור בגירושין זול באופן משמעותי מתהליך גירושין בבית המשפט. עלות תהליך גישור יעלה בממוצע בין 5,000 ל 15,000 לשני הצדדים לעומת כ 50,000 ₪ לכל צד בהליך משפטי.
זמינות: בגישור אין תהליכים בירוקרטיים כלל, לעומת בתי המשפט שם מרבית העיסוק נע סביב עניינים פרוצדורליים וטכניים. המפגשים נקבעים בהתאם לזמינותו של השופט לעומת גישור שנעשה בזמן שנוח לשני הצדדים ולמגשר בלבד.
השפעה על התהליך: לצדדים יש שליטה מלאה בתהליך ויכולת להתבטא בחופשיות, בשפתם ולהגיע לפתרונות יצירתיים בנוגע לנושאים שעומדים על הפרק: חלוקת הרכוש, משמורת, מזונות ועוד. בבית המשפט השיח נעשה בעיקר באמצעות עורכי הדין.
משך התהליך: כאשר מדובר בגישור ניתן לסיים תהליך פרידה בארבעה חמישה מפגשים של שעה עד שעתיים, הקצב תלוי בצדדים וברצון שלהם להגיע להסכם. לעומת זאת גירושים בבית המשפט אורכים חודשים ואף שנים. מחקרים רבים שנעשו בתחום מראים כי ככל שהגירושים מהירים יותר ובהסכמה, כך חוזרים הילדים מהר יותר לתפקוד רגיל. לכן יש חשיבות רבה לסיום התהליך באופן מהיר וחיובי עד כמה שניתן.
מה אומרים המספרים? במהלך הזמן שבו ההסדר ניתן כהוראת שעה על מנת לבחון את השפעת יישומו, התקיימו למעלה מ 53,000 פגישות מהו"ת (מידע, הכרות ותיאום, זוהי פגישה שמטרתה בחינת האפשרות לפתרון הסכסוך באמצעות גישור). מהדיווחים השנתיים שנמסרו לוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, דווח על ירידה של כ- 50% בהיקף הפנייה לבית הדין לענייני משפחה ולבתי הדין הרבניים. משמעות הדבר כי מחצית מהמקרים שמגיעים לגישור מסיימים את התהליך בגישור ואינם פונים לבית המשפט! הוראת השעה גרמה למעשה לציבור להכיר את הליך הגישור בגירושין, הציבור הצביע ברגליים והחל להשתמש כמוצא עיקרי בתהליכי גישור בתהליכי פרידה וגירושין.
האם יש מקרים בהם גישור פחות מתאים?
אכן, למרות היתרונות העצומים של הגישור מול בתי המשפט, ישנם מקרים בהם הגישור פחות מתאים. זאת כאשר מדובר באלימות במשפחה, כאשר צד אחד פגיע במיוחד, או כאשר מעורבים עניינים פלילים בסכסוך. אולם אלו מקרי קצה, רובן ככולן של המשפחות מתאימות להליך גישור ואכן פונות יותר ויותר לאפיק זה. יוזמת החוק ח"כ מירב מיכאלי צוטטה בנושא: "אנחנו חיים בישראל בתרבות עמוקה של סכסוך, זה הדבר שמגדיר את ישראל יותר מכל ב 52 השנים האחרונות, לכן בקלות אנחנו נופלים לתוך סכסוך ולא לדיאלוג.. בסיפור הגירושים והסכסוכים המשפחתיים הבנו שהמאבק והסכסוך רק מחמיר את מצב המשתתפים בו.."
אז אני אומרת, בואו נשנה את הפרדיגמה, בואו נלמד את הילדים והילדות שלנו שאפשר גם אחרת, שאפשר גם להיפרד בשלום!