חוקר, צופה, מרוחק, חושב, שכלתן.
! חשוב לזכור כי התיאור הבא הינו תמציתי, ומשמש לצורך הכרות ראשונית עם סגנון אישיות זה. קיימים אספקטים עמוקים וספציפיים יותר הבאים לידי ביטוי בתהליך התפתחות אישי. כמו כן, כל אדם מורכב מסגנון מרכזי שאליו נלווים קווי אופי מסגנונות אחרים על פני האניאגרם. לא תמיד דפוס מסוים יהיה קשור דווקא לסגנון המרכזי.
טיפוס 5 מונע ע"י השקפת עולם הדוחפת אותו לשמור מרחק ואי – מעורבות, כדי ליצור לעצמו תחושה של עצמאות ומרחב אישי ששומרים על האנרגיה שלו. הוא מאמין כי העולם הוא מקום לא מובן דיו, לוחץ, תובעני ואף פולשני שיש להבינו תחילה ע"י התבוננות מעמיקה מעמדה של צופה. מנקודת מבט זו השכל והאינטלקט מקבלים חשיבות עליונה ואף דגש יתר, עד כדי החלפת עשייה בחשיבה. מנגד, המרחק הריגשי שהוא תופס עוזר לו בראייתו לשמור על עצמו ועל המרחב שלו מפני תלות רגשית והזדקקות לאחר.
מתוך הישענותו על היכולות המנטאליות שלו, טיפוס 5 מביא עימו קור רוח, אובייקטיביות ויכולת אנליטית. הוא איש המחשבה והלימוד, סקרן מבחינה אינטלקטואלית ומעריך שליטה ריגשית ואיפוק. טיפוס 5 הוא אדם פרטי מטבעו, מופנם, מדבר באופן מדוד ומעדיף בדרך כלל לחוות את העולם דרך קריאה, לימוד וצבירת ידע. הוא רואה את העולם כמקום שמצריך ממנו משאבים, במיוחד ריגשיים, שקיימים אצלו באופן מוגבל, ולפיכך הוא נמנע מסיטואציות חברתיות העלולות להציף אותו ולהתיש אותו. טענה שכיחה של טיפוס 5 היא שאחרים מבקשים ממנו יותר ממה שיש לו לתת. אין זה אומר כי טיפוס 5 אינו חברותי, אלא שהוא מתרוקן מהר וזקוק לזמן עם עצמו כדי להיטען מחדש. הוא מסתפק במועט ומצמצם את צרכיו על מנת שלא יצטרך לצאת אל העולם באופן שירוקן אותו ממשאביו. הוא אוהב לבלות זמן רב עם עצמו, ביתו הוא מבצרו, אינו אוהב שמפתיעים אותו וקנאי לפרטיותו. ההתנתקות הפיזית וגם הריגשית היא קבעון החשיבה של טיפוס 5 והמוטיב העיקרי שאיתו הוא מתמודד.
טיפוס 5 שייך
למרכז הראש שמתאפיין בדומיננטיות של החשיבה, המייצרת פחד וחרדה אל מול עולם העשייה. טיפוס 5 טרוד סביב נושא העשייה, ובלי משים, יעדיף לאסוף מידע ולהימנע מפעולה על פני עשיית דבר-מה שאותו הוא לא לגמרי מבין ומעורר בו חרדה. הוא מסוגל להתנתק מתשוקותיו ומרצונותיו באופן לא מודע כדי לשמור על עצמאותו וחוסר התלות שכל כך חשובים לו. נקודת העיוורון של טיפוס 5 אם כן, היא חוסר יכולתו לראות כי ההתמודדות עם העולם דרך האינטלקט וההבנה בלבד, רק מבודדת ומנתקת אותו מהסביבה אותה הוא מנסה להבין, וממשאבים שכה חשובים להתפתחותו.
הדיאלוג של טיפוס 5 עם עולם הרגש הוא מרכיב חשוב בהבנת הטיפוס. הוא עצור מבחינה ריגשית ומנסה לעיתים לנתח את עולם הרגש במקום פשוט להרגיש. למרות שטיפוס 5 נראה לעיתים קר ומרוחק, הדבר מסתיר ביישנות, רגישות פנימית גבוהה ופגיעות. הוא ממעט לחשוף את עולמו הפנימי ואת ריגשותיו כדי לא ליצור תלות באחר ולפגוע בעמדת הצופה הכל כך חשובה לו. הוא חושש מהצפה ריגשית ומעריך איזון ריגשי, אובייקטיביות וצלילות דעת. הוא זקוק לזמן כדי ליצור יחסים אינטימיים ובדרך כלל מסתפק במעט אנשים קרובים. עולמו הריגשי הוא מגרש פחות מוכר לו והוא נהנה לברוח לתוך עולמו המנטאלי.
ברמת התפתחות גבוהה, טיפוס 5 מוותר על האמונה הסמויה שאי-מעורבות ושמירת מרחק הם המקור היחידי לבטחון. הוא יוצא מ"הראש" שלו ופועל בעולם מתוך תחושה של ניסוי וטעייה, חוויה חושית וריגשית, ומתוך מקום של בטחון. הוא מתחבר אל רגשותיו וקשוב לליבו ואינו מפחד להושיט יד אל אחרים ולהיפתח. דווקא אז הוא מוצא שמקורות האנרגיה שלו מתמלאים והוא חווה את העולם ממקום עשיר יותר ולא רק מנקודת מבט שכלית.
אהבה וזוגיות:
עבור טיפוס 5, זוגיות יכולה להוות אתגר מכיוון שהוא אוהב לבלות זמן רב עם עצמו. טיפוס 5 אוהב ליצור בתוך הזוגיות אזור פרטי משלו כדי לשמור על מרחב ועצמאות, ומאפשר לבן זוגו את אותו מרחב, עקב מיעוט צרכים ריגשיים וחומריים מצידו. הוא נמנע מתלות רגשית בבן זוגו ואיני אוהב שנתלים בו, כיוון שהוא יכול להרגיש שבן זוגו רוצה ממנו יותר ממה שהוא יכול לתת. הוא אדם בעל רגישות גבוהה אולם קשה לו להביע רגשות ולהיות עם אדם שמציף אותו ברגשותיו או תובע ממנו תשומת לב מרובה. לרוב קל לו יותר לבטא אינטימיות לא בדרך מילולית ישירה. הוא יכול להיתפס כקר ומרוחק עקב ביישנותו, ובגלל הצורך שלו בפרטיות ובזמן עם עצמו שמוקדש למחשבה, ללמידה ולהבנה של דברים.
קשיים אפשריים - התכנסות פנימית, חסכנות בחום והבעת רגשות, קרירות, מגושמות ביצירת קשר, סגירות, יהירות, פחד משתלטנות, קושי באינטימיות, ניתוק מרגשות, פחד מהצפה ריגשית, גלים של שאיפה למגע ונטייה להתרחקות, אי-מעורבות, חוסר שיתוף, הזנחה עצמית, סגפנות.
נושאים שכיחים שמביאים לטיפול:
בדידות ורצון לקשר אינטימי, חרדה חברתית, רצון להתחבר אל הלב, קושי במעבר מחשיבה לפעולה, יחסים חברתיים, לימוד מיומנויות בינאישיות, התבודדות, רצון להיפתח.
בחזרה לעמוד הקודם