פרפקציוניסט, מוסרי, אידיאליסט, מתקן עולם, מחנך.
! חשוב לזכור כי התיאור הבא הינו תמציתי, ומשמש לצורך הכרות ראשונית עם סגנון אישיות זה. קיימים אספקטים עמוקים וספציפיים יותר הבאים לידי ביטוי בתהליך התפתחות אישי. כמו כן, כל אדם מורכב מסגנון מרכזי שאליו נלווים קווי אופי מסגנונות אחרים על פני האניאגרם. לא תמיד דפוס מסוים יהיה קשור דווקא לסגנון המרכזי.
טיפוס 1 מונע ע"י השקפת עולם שדוחפת אותו לנסות ולחיות את החיים בדרך נכונה, בדרך מושלמת. טיפוס 1 רואה את העולם כמקום שמבקר, שופט ומגנה אותו על טעויות, וביצוע לא מושלם. הצורך להיות מושלם ולהימנע מביקורת מניע אותו להקפיד ולפעול באופן ראוי ונכון, ולהצניע את החלקים הלא מושלמים שלו שאותם הוא מנסה לשפר ולתקן ללא הרף. הקול הביקורתי הדומיננטי באישיותו של טיפוס 1 (ה"סופראגו" או ה"אני העליון") מתפתח כחלק מאותה השקפת עולם שהופנמה בילדות לתוך אישיותו של האחד. קול זה אומר לו באופן לא מודע "אתה לא מספיק טוב כפי שאתה, רק אם תהיה מושלם תהיה ראוי לאהבה". כילד, ניסה להימנע מביקורת ההורים ע"י שמירה על התנהגות "נכונה" ו"ראויה".
כפי שקולו הביקורתי של האחד קורא לו לשפר ולתקן את עצמו, כך הוא דוחף אותו להתייחס לסביבתו. חשוב לו שדברים יתנהלו "נכון", "בסדר", באופן ש"צריך" להיות, ועל פי הקריטריונים הגבוהים שהוא מציב לעצמו ולסביבתו. כאשר הוא מרגיש שסביבתו "מתרשלת" או "סוטה מהנורמה" עולה בו כעס שמתפתח כתוצאה מהפער הנוצר מהמפגש בין המציאות, לבין האידיאל הפנימי הנוקשה. נקודת העיוורון של טיפוס 1, היא חוסר יכולתו לראות כי דרכו שלו אינה בהכרח הדרך האחת והיחידה או הנכונה ביותר, ושהדרך הנכונה ביותר היא לאו דוקא הטובה ביותר בשבילו או בשביל אחרים.
טיפוס 1 מביא עימו סדר ודיוק, משמעת פנימית ואחריות, מסירות, כושר הבחנה וירידה לפרטים, סטנדרטים גבוהים של עשייה, וכושר שיפוט. יחד עם זאת, שאיפתו המוגזמת לשלמות יכולה להביא לטינה וחוסר סבלנות למציאות כפי שהיא, קפדנות יתר ונוקשות, שיפוטיות מוגזמת וביקורתיות כלפי הסביבה. הכעס הוא היצר המוביל באישיותו של טיפוס 1, והוא עולה כאשר הוא מרגיש שהמציאות אינה עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים הגבוהים שלו, וכשאנשים אחרים אינם משקיעים כמוהו די מאמץ כדי לשפר ולתקן. אם כך, הפוקוס האוטומטי של טיפוס 1 הולך למה שלקוי, טעון שיפור ושאינו כפי שצריך להיות. התנהלות זו גורמת לאחרים לחוות לעיתים את טיפוס 1 כמעניש, צדקן, קטנוני וכפייתי.
טיפוס אחד משתייך לקבוצת הגוף המיוצגת ע"י אינסטינקטים ותחושות. הדרך של טיפוס 1 להתמודד עם עולם כאוטי ולא מושלם היא ע"י ניסיון לשיפור מתמיד של הסביבה. טיפוסי 1 מעבירים את הכעס החבוי בתוכם סובלימציה (עידון) והופכים אותו לאנרגיה המניעה לפעולה. ישנה מידה של דיכוטומיה בטיפוס 1: הוא מחלק את העולם לראוי ולא ראוי, נכון ולא נכון, צודק וטועה. כלפי חוץ הוא מרגיש טוב ומוסרי מאחרים אולם כלפי פנים הוא שופט את עצמו לחומרה. הוא בעל דחפים ותשוקות אולם מדחיק אותם לא פעם כלא מוסריים, וכמשניים למחויבויות העומדות על הפרק. בסתר ליבו הוא רוצה להשתחרר ולהנות אך לא מספיק מאפשר לעצמו. הוא בז לאנשים ללא משמעת עצמית מחמירה ורצינות כפי שהוא מפגין, אך בסתר ליבו מקנא בהם. הוא חווה מעין זעם קדוש אך מרגיש לא פעם כי הכעס לא מוסרי או לא ראוי.
ברמת התפתחות גבוהה, לומד טיפוס 1 לחיות עם עולם לא מושלם במקום לשאוף לשלמות. הוא משמש מודל ליושר, מוסריות ואיכות גבוהה ללא צורך בהטפה או חינוך נוקשה של אנשים. הוא מבין כי חוקים הם אמצעי ולא המטרה ושאפשר להשתחרר מהמתח הפנימי, להיות נינוח ולהשתמש בהומור. הוא יודע לשים לפעמים את רצונותיו לפני צו המצפון מבלי להסתכן בגינוי או ביקורת מצד הסביבה. הוא מאפשר יותר מקום בחייו לאיכויות של סובלנות וקבלה של העולם כפי שהוא.
אהבה וזוגיות:
בזוגיות, כמו בדברים אחרים בחיים, לטיפוס 1 אמות מידה ברורות לגבי איך דברים צריכים להיות – מהי אהבה, מחויבות וזוגיות נכונה ("אנשים נשואים אמורים להתנהג באופן מסוים..."). הוא מפגין את אהבתו ע"י מאמץ והשקעה כדי שדברים יתנהלו בדרך מקובלת. יש לו אידיאלים גבוהים, מידה של רצון לתקן ולשפר אך גם ביקורתיות פנימית שמופנת כלפי עצמו ובן זוגו. טיפוס 1 נוטה להיות מתוסכל או לכעוס כאשר דברים לא עומדים בציפיות שלו. יש לי צורך להוכיח שהוא צודק והדבר מוביל לא פעם לויכוחים. הוא מעריך אחריות, דייקנות ומשמעת פנימית והן מלוות אותו גם בתוך קשר זוגי. הוא בדרך כלל לוקח על עצמו יותר וניתן לסמוך עליו בעיניים עצומות.
קשיים אפשריים - התמקדות בחסרונות של בן הזוג וקושי לחיות איתם, שיפוטיות וביקורת מוגזמים, לגרום לבן הזוג להלך על קצות האצבעות, שליטה עצמית מוגזמת אל מול התפרצויות כעס, התכחשות לצרכים רגשיים ומיניים, וכחנות, ציפיות גבוהות, הדגשת מחויבויות על פני הנאות ורצונות אישיים של בני המשפחה, התייחסות יתר לבעיות שוליות, אובססיביות, נוקשות, קטנוניות, הטפה, שמרנות, הענשה.
נושאים שכיחים שמביאים לטיפול:
כעסים מרובים, רצון לשיפור עצמי, תחושת מתח פנימי גבוה, חרדה, כפייתיות ומחשבות אובססיביות. תובענות עצמית גדולה, כאב פנימי שמוצא פורקן בטיפול. התמכרות לרדיפת שלמות, הרגשה של החמצה בחיים עקב העדפה של עקרונות ואידיאלים על פני הקול הפנימי. קושי של עצמם ושל אחרים עם הפן הביקורתי באישיותם, שליטה מוגזמת, צדקנות שמובילה לויכוחים וחוסר יכולת לשחרר.